Hjemmelavet iskaffe
Ehlena StormbornShare
Opskrift
Ingredienser pr. 1 liter iskaffe:
- 1 liter letmælk
- 6 tsk instant kaffe
- 10-20 ml flydende vanilje (2-4 tsk)
- op til 100 gram sukker
Tilpas smagen som den passer bedst til dig; mere kaffesmag, tilføjelse af karamelaroma, tilsæt lidt Bailey eller brug mindre sukker. Det er konserveringsprocessen som gør den langtidsholdbar; ikke indholdet af sukker. Bare sørg for at det er én samlet masse når den hældes på flaske.
Vandbadshenkogning:
Samlet tid: 2 timer.
Fremgangsmåde:
- Gør glassene klar og fyld vand i din gryde som du tænder på svag varme. Sørg for at gryden er høj nok til at alle flasker kan dækkes af vand uden at vandet koger over undervejs.
- Varm mælken med alle ingredienserne i indtil sukker og kaffe er smeltet. Smag til. Den bliver lidt sødere efter henkogning
- Hæld direkte på flaske. Efterlad 2½ cm til kanten af glasset.
- Tør kanten med vand. (Eddike vil få iskaffe til at skille)
- Hæld lidt eddike i vandet i gryden.
- Sæt glassene i bunden af gryden på en klud og hæld vand i, indtil vandet står 2-3 cm over lågene på flaskerne. Hav gerne låg på gryden, gennemsigtigt, så man kan holde øje hele tiden.
- Skru op for varmen indtil du kan høre at det koger.
- Så snart det bulderkoger så startes tiden.
- Tiden er 60 minutter for alle glas/flasker op til 1 liter.
- Sørg for at der altid er 2-3 cm vand over lågene, top evt. op med nyt kogende vand undervejs (altid kogende så temperaturen ikke falder undervejs).
- Sluk for varmen efter de 60 min og lad gryden stå og dampe af i 10 minutter.
- Træk flaskerne op ad gryden, sæt dem på et viskestykke og lad dem forsegle naturligt.
Damphenkogning:
Samlet tid: 2 timer.
Fremgangsmåde:
- Gør glassene klar og fyld vand i din gryde som du tænder på svag varme. Ved damphenkogning i en Presto bruges der 4 liter vand i bunden.
- Varm mælken med alle ingredienserne i indtil sukker og kaffe er smeltet. Smag til. Den bliver lidt sødere efter henkogning
- Hæld direkte på flaske. Efterlad 2½ cm til kanten af glasset.
- Tør kanten med vand. (Eddike vil få iskaffe til at skille)
- Hæld lidt eddike i vandet i trykhenkogeren.
- Sæt glassene i bunden på pladen og luk låget.
- Skru op for varmen indtil du kan høre at det koger.
- Så snart låseventilen popper op så startes tiden.
- Tiden er 60 minutter for alle glas/flasker op til 1 liter.
- Lad trykket i trykhenkogningsgryden falde naturligt.
- Når låseventilen falder ned, vent yderligere 10 minutter inden låget taget af.
- Vent 10 minutter før glassene tages op ad gryden.
Trykhenkogning:
Samlet tid: 2 timer.
Fremgangsmåde:
- Gør glassene klar og fyld vand i din gryde som du tænder på svag varme.
- Varm mælken med alle ingredienserne i indtil sukker og kaffe er smeltet. Smag til. Den bliver lidt sødere efter henkogning
- Hæld direkte på flaske. Efterlad 2½ cm til kanten af glasset.
- Tør kanten med vand. (Eddike vil få iskaffe til at skille)
- Hæld lidt eddike i vandet i trykhenkogeren.
- Sæt glassene i bunden og luk låget.
- Skru op for varmen indtil du kan høre at det koger.
- Så skrues der mere op indtil låseventilen popper op.
- Vent i 10 minutter mens luften udskiftes af damp.
- Sæt vægten på udluftningsventilen og få trykket op på 11psi/måler eller 10psi/vægt.
- Sluk for varmen så snart trykket er opnået.
- Lad trykket i trykhenkogningsgryden falde naturligt.
- Når låseventilen falder ned, vent yderligere 10 minutter inden låget taget af.
- Vent 10 minutter før glassene tages op ad gryden.
Holdbarhed:
Vandbadshenkogning og damphenkogning op bevares de bedst koldt, helst i køleskab, og drikkes indenfor 1 år.
Trykhenkogning gør dem bedre hyldestabile i på til 1 år.