Hjemmelavet iskaffe

Hjemmelavet iskaffe

Ehlena Stormborn

Opskrift

Ingredienser pr. 1 liter iskaffe:

  • 1 liter letmælk
  • 6 tsk instant kaffe
  • 10-20 ml flydende vanilje (2-4 tsk)
  • op til 100 gram sukker

Tilpas smagen som den passer bedst til dig; mere kaffesmag, tilføjelse af karamelaroma, tilsæt lidt Bailey eller brug mindre sukker. Det er konserveringsprocessen som gør den langtidsholdbar; ikke indholdet af sukker. Bare sørg for at det er én samlet masse når den hældes på flaske. 

Vandbadshenkogning:

Samlet tid: 2 timer.

Fremgangsmåde:

  1. Gør glassene klar og fyld vand i din gryde som du tænder på svag varme. Sørg for at gryden er høj nok til at alle flasker kan dækkes af vand uden at vandet koger over undervejs.
  2. Varm mælken med alle ingredienserne i indtil sukker og kaffe er smeltet. Smag til. Den bliver lidt sødere efter henkogning
  3. Hæld direkte på flaske. Efterlad 2½ cm til kanten af glasset.
  4. Tør kanten med vand. (Eddike vil få iskaffe til at skille)
  5. Hæld lidt eddike i vandet i gryden.
  6. Sæt glassene i bunden af gryden på en klud og hæld vand i, indtil vandet står 2-3 cm over lågene på flaskerne. Hav gerne låg på gryden, gennemsigtigt, så man kan holde øje hele tiden.
  7. Skru op for varmen indtil du kan høre at det koger.
  8. Så snart det bulderkoger så startes tiden.
  9. Tiden er 60 minutter for alle glas/flasker op til 1 liter.
  10. Sørg for at der altid er 2-3 cm vand over lågene, top evt. op med nyt kogende vand undervejs (altid kogende så temperaturen ikke falder undervejs).
  11. Sluk for varmen efter de 60 min og lad gryden stå og dampe af i 10 minutter.
  12. Træk flaskerne op ad gryden, sæt dem på et viskestykke og lad dem forsegle naturligt.

 

Damphenkogning:

Samlet tid: 2 timer.

Fremgangsmåde:

  1. Gør glassene klar og fyld vand i din gryde som du tænder på svag varme. Ved damphenkogning i en Presto bruges der 4 liter vand i bunden.
  2. Varm mælken med alle ingredienserne i indtil sukker og kaffe er smeltet. Smag til. Den bliver lidt sødere efter henkogning
  3. Hæld direkte på flaske. Efterlad 2½ cm til kanten af glasset.
  4. Tør kanten med vand. (Eddike vil få iskaffe til at skille)
  5. Hæld lidt eddike i vandet i trykhenkogeren.
  6. Sæt glassene i bunden på pladen og luk låget.
  7. Skru op for varmen indtil du kan høre at det koger.
  8. Så snart låseventilen popper op så startes tiden.
  9. Tiden er 60 minutter for alle glas/flasker op til 1 liter.
  10. Lad trykket i trykhenkogningsgryden falde naturligt.
  11. Når låseventilen falder ned, vent yderligere 10 minutter inden låget taget af.
  12. Vent 10 minutter før glassene tages op ad gryden.

 

Trykhenkogning:

Samlet tid: 2 timer.

Fremgangsmåde:

  1. Gør glassene klar og fyld vand i din gryde som du tænder på svag varme.
  2. Varm mælken med alle ingredienserne i indtil sukker og kaffe er smeltet. Smag til. Den bliver lidt sødere efter henkogning
  3. Hæld direkte på flaske. Efterlad 2½ cm til kanten af glasset.
  4. Tør kanten med vand. (Eddike vil få iskaffe til at skille)
  5. Hæld lidt eddike i vandet i trykhenkogeren.
  6. Sæt glassene i bunden og luk låget.
  7. Skru op for varmen indtil du kan høre at det koger.
  8. Så skrues der mere op indtil låseventilen popper op.
  9. Vent i 10 minutter mens luften udskiftes af damp.
  10. Sæt vægten på udluftningsventilen og få trykket op på 11psi/måler eller 10psi/vægt.
  11. Sluk for varmen så snart trykket er opnået.
  12. Lad trykket i trykhenkogningsgryden falde naturligt.
  13. Når låseventilen falder ned, vent yderligere 10 minutter inden låget taget af.
  14. Vent 10 minutter før glassene tages op ad gryden.

 

Holdbarhed:

Vandbadshenkogning og damphenkogning op bevares de bedst koldt, helst i køleskab, og drikkes indenfor 1 år.

Trykhenkogning gør dem bedre hyldestabile i på til 1 år.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar