Damphenkogning
Hvad er damphenkogning aka steam canning?
Som udgangspunkt kan alt hvad man normalt ville vandbadshenkoge også damphenkoges.
Princippet bag er nemlig det samme, at det er vandet der konserverer, men fordi det ikke sættes under tryk, så opnår vi ikke en højere temperatur end 100°C.
Det kræver enten en trykhenkoger eller en dertil produceret damphenkogningsgryde (som skal importeres fra USA). Fremgangsmetoden er lidt som trykhenkogning, men med få ændringer, hvilket jeg gennemgår i afsnitte med opskrifter til damphenkogning.
Dertil er man begrænset af den samme pH grænse som vandbadshenkogning og man er samtidigt begrænset af, at man ikke anbefaler damphenkogning i længere end 45 minutter, da man ellers risikerer at koge gryden tør, hvilket vil ødelægge både dén og al indholdet i den.
Den største fordel med damphenkogning vs. Vandbadshenkogning er klart, at det er meget hurtigere at generere damp i en trykhenkoger end at få en stor gryde med 5-10 liter vand til at koge. Man er heller ikke begrænset af vægtgrænse for ens komfur fordi man netop ikke har mange liter vand stående på det. Og så bruger man jo mindre energi på processen, hvilket aldrig er en dårlig ting.
"Dåse" ananas
Køber man en dåse med ananas, bliver man ofte skuffet over hvor trevlet og intetsigende de er. Men hjemmelavet dåse ananas er langt fra dét. De er søde, sprøde og smager af så meget ananas, at man er "ødelagt" for livet efter man har smagt dem.
Æblemos
Overskud af æbler, men ikke plads i fryseren? Henkog dem! Om man vælger æbler i sirup eller som her; æblemos kogt med vanilje og sukker, så er smagen af hjemmelavet frugt produkter bare så meget bedre end købte. Æbletrifli hele vinteren bliver en sand fornøjelse.
Vindruesaft
Vindruesaft lavet af grønne druer i saftkoger, kogt op med sukker og henkogt på flasker (genbrugs Cocio flasker!) Blandes med vand i det forhold man kan lide; det er flydende guld.
"Syltede" kirsebær
Klar til julens kirsebærsauce? De her glas med sommerens friske kirsebær i sirup og vanilje, venter bare på de mørke jule aftener hvor de blot skal varmes og jævnes til risalamanden. Det er ikke syltet som i klassisk eddike-syltning; de er henkogt i sukker-sirup.
Ferskner
Lækre, søde ferskner der smager af sommer og sol. Klar til brug i lagkagen, som tilbehør til is eller måske til en lækker ferskentærte. Dåse ferskner go home!