Rød svineragout
Ehlena StormbornShare
Opskrift og konservering af den lækreste gryderet med svinekød, grøntsager, tomat og masser af krydderier. Den kan naturligvis tilpasses ens egne præferencer.
Opskriften er til ca. 6 x 500 ml glas
Ingredienser:
- 1,5 kg svinekød i tern a ca. 2x2 cm, gerne nakkefilet
- 100 gram løg, finthakket
- 25 gram hvidløg, finthakket
- 800-1300 ml bouillon (mix af svine- og grøntsags)
- 500-700 ml tomat passata
- 1 tsk. salt og sukker
- 2 tsk. af hver: peber, timian, basilikum, persille (frisk kan også bruges)
- 300 gram kartofler i tern
- 200 gram gulerødder i tern
- 200 gram bladselleri i tern
- 250 gram af hver; grønne bønner (skåret i ca. 2 cm stykker), majs og ærter
Fremgangsmåde:
- Brun kødet af i smør/svinefedt/baconfedt/ghee. Det skal kun brunes, ikke steges færdig.
- Lav en sauce af tomat, bouillon og alle krydderierne. Den skal være tynd som suppe. Kog den igennem indtil alle krydderierne har taget smag, og smag så til.
- Bland grøntsagerne til ét samlet mix.
- Fyld glassene med kød og grøntsager, så det er fordelt ligeligt i alle glas.
- Fyld op med kogende bouillon indtil 2½ cm fra glaskanten.
- Fjern luftboblerne. Genjuster luftrummet til kanten af glasset, 2½ cm fra madvare til kant. Tør kanten med eddike. Hæld resten af eddiken i vandet. Låg på glassene.
- Sæt glassene i bunden af gryden med det varme vand og luk låget.
- Skru op for varmen indtil du kan høre at det koger.
- Så skrues der mere op indtil låseventilen popper op.
- Vent i 10 minutter mens luften udskiftes af damp.
- Sæt vægten på udluftningsventilen og få trykket op på 11psi/måler eller 10psi/vægt. Sæt uret til 75 minutter for op til ½ liters glas og 90 minutter for 1 liters glas.
- Sluk for varmen og lad trykket i trykhenkogningsgryden falde naturligt.
- Når låseventilen falder ned, vent yderligere 10 minutter inden låget taget af.
- Vent 10 minutter før glassene tages op ad gryden.
Gryderetten kan også laves frisk; her brunes kødet af, grøntsager og resten tilsættes, og hele retten simres under låg i 2-3 timer. Serveres med flute.