
Syltet rødkål
Ehlena StormbornShare
Opskriften giver ca. 3 x ½ liters glas
Ingredienser:
- 1 rødkålshoved
- 3 spsk. ribsgele
- 2 dl koncentreret solbærsaft
- 3 dl sukker
- 2 dl eddike/æblecidereddike (eller mix)
- 2 spsk. salt
Vandbadshenkogning:
- Fjern de yderste blade fra kålhovedet. Skær i halv. Fjern stammen i et V. Skær resten af hovedet i striber eller hakket i mindre stykker a' et par mm tykkelse.
- Det hakkede rødkål og resten af ingredienserne kommes i en stor gryde, og koges op. Læg låg på gryden og lad det simre i ca. 60 min. Rør rundt undervejs, sørg for at al kål er dækket af væske når ca. halvdelen af tiden er gået. Smag til løbende så smagen kan justeres inden den er kogt helt færdigt. Det er lagen der skal smages, ikke kålen.
- Når halvdelen er tiden er gået, gøres gryden til henkogning klar. Fyld den ca. halvvejs op med varmt vand. Lad den stå på svag varme så den holdes varm mens kålen koger færdig.
- Tag kålen op og fyld på rene henkogningsglas. Sørg for at presse det godt ned i glasset. Hæld lage over kålen indtil ca. 2 cm fra glaskanten.
- Brug en spisepind eller en strikkenål til at fjerne de resterende luftbobler i kålen så der er væske i al kålen. Genjuster luftrummet hvis nødvendigt.
- Tør kanten med eddike.
- Hæld lidt eddike i vandet i gryden.
- Sørg for at vandet i gryden har samme temperatur som lagen i glassene. Varm lage i varme glas til varmt henkogningsvand.
- Sæt glassene i bunden af gryden på en klud (eller en bundplade) og hæld evt. mere vand i, indtil vandet står 2-3 cm over lågene på flaskerne. Hav gerne låg på gryden (gennemsigtigt, så man kan holde øje hele tiden).
- Skru op for varmen indtil du kan høre at det koger.
- Så snart det bulderkoger så startes tiden.
- Tiden er 20 minutter for alle glas/flasker op til 1 liter.
- Sørg for at der altid er 2-3 cm vand over lågene, top evt. op med nyt kogende vand undervejs (altid kogende så temperaturen ikke falder undervejs). Det behøver ikke bulder koge undervejs, der er det ok. at det "bare" koger.
- Sluk for varmen efter de 20 min, tag låget af og lad gryden stå og dampe af i 10 minutter.
- Træk glassene op ad gryden, sæt dem på et viskestykke og lad dem forsegle naturligt.
Syltet rødkål smager bedst hvis det får lov at trække minimum et døgn, og gerne en uge, inden det spises.
Kan opbevares mørkt og køligt i mindst 1 år.
Efter åbning, skal det opbevares i køleskabet og spises indenfor en uges tid.