
Trykhenkogning af kartofler (raw pack)
Ehlena StormbornShare
Kartofler (raw pack)
Opskriften er til ca. 7 x 750 ml glas. Samlet tid: 3 timer.
Ingredienser:
- 4-6 kg kartofler (afhængig af om de skæres i tern eller større stykker)
- Eddike til at tørre kanten med
Fremgangsmåde:
- Gør glassene klar og fyld vand i din trykhenkoger inden du sætter den på lav varme.
- Skræl kartoflerne og skær dem i ønskede form, f.eks. tern, skiver, pommes, både eller kvarte.
- Lad kartoflerne trække i iskoldt vand i 3 x 20 minutter. Den sidste omgang vand skal have en sjat eddike og et drys salt.
- Dub kartoflerne tørre og fyld glassene helt op til kanten.
- Tør kanten med eddike. Hæld resten af eddiken i vandet. Låg på glassene.
- Sæt glassene i bunden og luk låget.
- Skru op for varmen indtil du kan høre at det koger.
- Så skrues der mere op indtil låseventilen popper op.
- Vent i 10 minutter mens luften udskiftes af damp.
- Sæt vægten på udluftningsventilen og få trykket op på 11psi/måler eller 10psi/vægt. Sæt uret til 40 minutter for op til 1 liters glas (½ liters glas er 30 minutter.)
- Sluk for varmen og lad trykket i trykhenkogningsgryden falde naturligt.
- Når låseventilen falder ned, vent yderligere 10 minutter inden låget taget af.
- Vent 10 minutter før glassene tages op ad gryden.
Opskriften kan også laves med gulerødder. Og der kan tilføjes smør og krydderier hvis man ønsker det. Prøv f.eks. en klat smeltet smør og tørret timian; ryst glasset inden låget på trykhenkogeren sættes på, altså mens glassene er varme og smørret er smeltet så krydderiet kan fordeles.